Jäst är en encellig mikroorganism som förökar sig genom celldelning eller avknoppning. Jästen bryter ner olika sockerarter till alkohol och kolsyra och kan göra detta både aerobt och anaerobt dvs med eller utan tillgång till syre. Under jäsningen bildas också en mängd olika ämnen som bidrar till dess smak- och doftkaraktär.
En lyckad jäsning förutsätter bra hygien, dvs renlighet är en dygd och det uppnår man med de produkter som vi tillhandahåller, samt en bra jäst.
För öl bör jäsningen ske inom lämpligt temperatur span. Principen vid underjäst öl dvs Lager med stilar så som Pilsner, Bock, Helles, Dunkel och Märzen, väljer man en lagerjäst och jäser vid cirka 10-12 °C, medan man för överjäst öl dvs Ale med stilar så som Pale ale, IPA, Saison, Trippel, Dubbel, Porter och Stout, använder man då en alejäst och jäser vid cirka 20 °C. Inom varje ölstil finns ett antal olika jäststammar. Man väljer lämpligen en jäst som passar den ölstil man avser brygga. Jäst som inte skall användas omedelbart bör förvaras i kylen.
För mjöd har vi även en hel del jäst som är lämplig, vill man inte använda de klassiska mjödjästen har vi flera vin och öljäster som passar utmärkt att göra mjöd på.
För Vin har vi ett bra utbud av av torrjäst från bland annat Lalvin samt vår egna vitvins samt starkvinsjäst. När det kommer till flytande färsk jäst har vi både från white labs samt så gott som hela Edelmans jästsortiment.
Vi har även ciderjäst, både torr samt flytande.
En ale jäst som lämpar sig för en mängd olika fylliga ales.
Lämplig för Scottish Heavy Ales, American Amber Ales, Sweet Stouts m.m..
Aromatiska Egenskaper:
Empire Ale-jästen kan ge karaktäristiska aromer som påminner om mörk frukt.
Smak egenskaper:
Fyllig kropp, som kan påminna om mörk frukt karaktär.
Förjäsbarhet: 70 - 75%
Alkoholtolerans: 8%
Flockning: 4/5
Jästemperatur: 18-22 ° C
Denna ale jäst lämpar sig bäst för amerikanska ales, så som American Style Pale Ale, American Style India Pale Ale, American Double IPA, American-Style Imperial Stout och mer.
Utjäsningsgrad: hög
Flockning: Hög
Användningsanvisningar: För bästa resultat, jäs vid 18-23 C
Kombucha är sötat te som har fermenterats med en startkultur dvs Kombuchakultur eller SCOBY. Scoby står för Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast vilket alltså är precis vad svampen är. White Labs Kombucha Scoby är laboratorieframställd och därför helt fri från kontaminering. Denna bakteriekultur är framtagen för professionella Kombuchaframställare men det betyder såklart inte att du inte kan införskaffa en för hembryggning om du vill ha den bästa Kombuchakulturen på marknaden.
Kombucha innehåller antioxidanter, syra, socker, vinäger och B-vitamin. Många Kombuchadrickare vittnar om lindrigare besvär av gluten och laktos samt bättre hälsa generellt. Tänk på att du alltid kan återanvända din Scoby och öka på mängden Kombucha du brygger. Dessutom kommer det nya små bakteriekulturer som du kan ge bort till en vän.
Vinjäst speciellt lämplig för framställning av röda viner. Ger en mjuk och rund karaktär. Jäsningstermperatur 15 - 30 grader. Max alkoholhalt 12 - 14 %.
Vinjäst Lalvin D-47 passar som bäst att använda om du ska tillverka ett vitt vin med mycket druvkaraktär eftersom den här vinjästen ger en ganska kraftig druvkaraktär.alkoholtolerans: 14%jästemperatur: 15-20°C